O nama

Energetske zadruge i projekti obnovljivih izvora energije u vlasništvu građana bitna su stavka energetske tranzicije, jer pomažu razvoju lokalne ekonomije, stvaraju nova radna mjesta, promovišu obnovljive izvore energije, doprinose energetskoj neovisnosti, koriste lokalne resurse i povećavaju otpornost na tržišne krize. Energetske zadruge građana pokazale su pozitivne rezultate u zemljama Evropske unije, te se mogu uspješno primijeniti i u Bosni i Hercegovini.

Energetske zadruge razvijaju projekte obnovljivih izvora energije, koji su u većini slučajeva u potpunom ili djelomičnom vlasništvu zajednice koja živi na području gdje se projekt gradi. Zajednica se udružuje u investiciju, kojom će iskoristiti lokalno prisutne energetske potencijale kao što su šumska biomasa, stajnjak, vjetar ili krovovi stambenih objekata za izgradnju solarnih sistema. Članovi zadruge dijele finansijske i materijalne resurse radi investicija u projekte obnovljivih izvora energije u njihovim lokalnim zajednicama.

Energetska zadruga ne osniva se samo zbog ekonomskih razloga, već i zbog rješavanja društvenih i okolinskih problema zajednice, kao što je stvaranje novih radnih mjesta ili poboljšanje kvalitete zraka.

Cilj ove platforme je ne samo promovisati energetske zadruge i inicijative građanske energije, već povezati i okupiti na jednom mjestu energetske zadruge i inicijative za građansku energiju u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način olakšava se komunikacija između zainteresiranih investitora, zadrugara i građana.

Ovdje, naši dragi budući zadrugari, možete besplatno kreirati svoju podstranicu koja vam može biti ulazna karta u svijet poslovanja.