Snaga zajednice u Irskoj je mala, ali rastuća industrija. Trenutno djeluje samo nekoliko energetskih projekata u vlasništvu lokalne zajednice, međutim podrška se povećava i promjene su u toku. Trenutno vjetroelektrane i bioenergetski projekti dominiraju tržištem.

U aprilu 2013. godine vjetroelektrana Templederry (instalirana snaga od 4,6 MW) u Tipperaru postala je prva vjetroelektrana u lokalnoj zajednici koja se povezala sa Nacionalnom mrežom i započela sa prodajom električne energije iz obnovljivih izvora u korist svojih članova. U Irskoj postoje još dvije operativne vjetroelektrane u vlasništvu lokalne zajednice: vjetroelektrana Innis Meain (snage 0,68 MW) na Aranjskim otocima napaja postrojenje za desalinizaciju ostrva i  vjetroelektrana u Burtonportu (snage 0,66 MW) koja napaja struju za postrojenje za preradu ribe. Još pet razvojnih kapaciteta u vlasništvu lokalne zajednice je u toku i vjerovatno će biti izgrađeno tokom slijedećih godina.

Postoje i drugi projekti iz oblasti bioenergije. Cjelokupno grijanje prostora i tople vode u Cloughjordan Eco Village osigurava se daljinskim grijanjem (napajanim iz kotla na drva i solarnih panela) kojim upravlja neprofitna grupa. Projekt Callan Nexus u Kilkennyju odgovoran je za instaliranje sistema daljinskog grijanja na drvni pelete na raznim lokacijama za Camphill Communities – dobrotvornu organizaciju za ljude s intelektualnim teškoćama. Pored toga, postoji sve veći broj zadruga za biogorivo i šume koje podržavaju lokalna ulaganja u drvnu i biogorivu industriju biomase širom Irske.

Postoji i sve veći broj zadruga u području energijske efikasnosti koji djeluju širom zemlje.

Izvor: https://www.communitypower.eu/en/ireland.html