Projekti obnovljivih izvora energije u lokalnoj zajednici prisutni su kroz dva oblika organizacije:

  1. pojedinčano vlasništvo nad obnovljivom energijom (uključujući pojedinačna poljoprivredna preduzeća, porodične obrte, pojedince i manje korporacije),
  2. zadruga za obnovljive izvore energije.

U 2012. godini, Njemačka je dostigla 72.907 MW instalirane snage obnovljivih izvora energije (25.049 MW računa se kao energija u lokalnoj zajednici što čini 34% ukupnog instaliranog kapaciteta obnovljive energije).

Fotonaponska (solarni paneli i kolektori) i energija vjetra imaju najveći udio u proizvodnji obnovljivih izvora energije u Njemačkoj. Oko 15.000 MW instaliranog kapaciteta u fotonaponskim postrojenjima nalazi se u zajednici, što je skoro 50% ukupnog instaliranog fotonaponskog kapaciteta. Pored postrojenja u vlasništvu pojedinaca, posljednjih godina raste udio i poljoprivrednika koji se uključuju u izgradnju fotonaponskih sistema. Određen broj vjetroelektrana, koje se nalaze u vlasništvu građana,  proizvelo je  25% ukupne instalirane kopnene energije vjetra (30,854 MW) u 2012. godini.

Bioenergija također doprinosi proizvodnji energije u lokalnoj zajednici. U ovoj skupini su značajna postrojenjima za bioplin i kogeneracija toplotne energije iz biomase. Od 4.946 MW instaliranog kapaciteta u bioenergetskom sektoru u 2012. godini, 41,9% se nalazilo u vlasništvu lokalne zajednice. Bioplinska postrojenja najviše se nalaze u vlasništvu poljoprivrednika.

Izvor: https://www.communitypower.eu/en/germany.html

Povezani linkovi:

Community energy Berlin 

EWS Schönau

Community solar power plants Rosengarten

Friends of the Earth Germany