Poljska je zemlja daleko od idealnog inkubatora za energetske projekte budući na činjenice predstavljene u nastavku teksta:

1. Zakon o saradnji je stariji od 30 godina i datira iz komunizma,

2. Zakon o energiji je haotičan i nestabilan,

3. Nema dovoljno političke podrške za projekte o obnovljivim izvorima energije (OIE).

Trenutno je samo jedna inicijativa u razvoju koja bi sa vremenom mogla postati primjer rješenja za decentralizaciju i demokratizaciju energetskog sektora u Poljskoj. To je Spółdzielnia Nasza Energia (eng. Cooperative Our Energy), jedina energetska zadruga u Poljskoj. Osnovana je u junu 2014. godine kao inicijativa privatne energetske kompanije BioPower, u saradnji s drugim ESCO-om (eng. Energy Supply Company)  i četiri lokalne opštine u istočnom regionu Lubelskog vojvodstva.

Energetska zadruga planira izgraditi do 15 malih postrojenja za proizvodnju bioplina i topline (pojedinačno snage 0,5-1 MW) u svim gminama članicama (poljske lokalne općine). Plan se temelji na inovativnom projektu koji predlaže lokalni sistem „energetskih čvorova“ međusobno povezanih autonomnom mrežom.

Glavna ideja koja stoji iza stvaranja kooperanata je osiguravanje dostupnosti lokalno proizvedene, jeftine, zelene energije lokalnim zajednicama. Energetska zadruga će podržati lokalni razvoj, kreirajući radna mjesta i stabilno tržište biomase (korištenjem obilnog lokalno uzgojenog energetskog materijala). Nudeći niže cijene energije i veću energetsku sigurnost, energetska zadruga je od koristi lokalnim zajednicama kao i potencijalnim investitorima.

Članstvo u energetskoj zadruzi je otvoreno za svakog pojedinca i firmu u Poljskoj. Svaki član ima jedan glas u Generalnoj skupštini Zadruge (bez obzira koliko udjela ima u Zadruzi). Zadruga planira završiti investicijski projekat u roku od 7 godina i do tada isporučiti energiju lokalnoj javnoj infrastrukturi (uključujući zgrade i rasvjetu) i privatnim potrošačima.

Uspjeh Energetske zadruge Nasza Energia (kao i svaki budući energetski projekat u Poljskoj) ovisit će o zakonskim regulativama i javnom sistemu podrške koji trenutno favorizira velike energetske kompanije u državnom vlasništvu nad malim energetskim projektima o OIE (npr. samo 0,01% poljske obnovljive energije proizvedene 2012. godine proizlazi iz PV-a, u poređenju sa 41% iz zajedničkog spaljivanja biomase sa ugljem). Stalni izazov je zakonodavni haos i nestabilnost pravnog sustava sa novim, revolucionarnim izmjenama zakona o OIE koje Vlada predlaže gotovo svake godine.

Izvor: https://www.communitypower.eu/en/poland.html