U jesen 2019. godine građani Šapca različitih profesija osnovali su prvu energetsku zadrugu u Srbiji, “Sunčani krovovi”. Veoma brzo zadruga će pokrenuti crowdfunding kampanju za prvi projekat, a to je instaliranje solarne fotonaponske elektrane na krovu Javno-komunalnog preduća Toplana-Šabac.

Energetske zadruge su u poslednjih nekoliko godina, u Evropi, postale sve češći vid organizovanja građana. Upotrebom obnovljivih izvora energije moguće je smanjiti upotrebu fosilnih goriva, troškove grijanja i električne energije, ali i doprineti smanjenju emisija.

Slobodan Jerotić, direktor JP “Toplane-Šabac”, kaže za Balkan Green Energy News da je zadruga otvorena za sve koji žele da učestvuju u njenim aktivnostima bez obzira na mjesto stanovanja. “Inicijativa je proistekla iz želje da se pokaže da je moguće okupiti ljude sličnih interesovanja oko jedne dobre ideje. Naravno, osnovni cilj je realizacija projekta koji nudi alternativno rješenje za pitanja komunalne energetike. Upotrebom obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju solarne energije, moguće je smanjiti upotrebu fosilnih goriva, smanjiti troškove grijanja i troškove za električnu energiju ali i značajno doprinijeti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte”, objašnjava Jerotić.

Energetska zadruga svoje funkcionisanje, međutim, ne zasniva samo na entuzijazmu pojedinaca, već i na komercijalnoj osnovi. Energija proizvedena iz fotonaponskih centrala, koje mogu biti smještene na krovovima privatnih kuća, ali i na krovovima javnih objekata, donosi prihod od prodaje energetskim subjektima koji se bave trgovinom električnom energijom ili uštede ako se koristi za sopstvene potrebe.

“Ovo je prva energetska zadruga u Srbiji, te osim iskustava iz EU gde postoji veliki broj energetskih zadruga, sve što smo uradili rezultat je našeg razumijevanja legislative i tehničke regulative. Nažalost, ne postoje podsticajni mehanizmi, a poseban problem je to što su energetske zadruge “nevidljive” za finansijske institucije”, ističe Jerotić. Prema njegovim riječima, energetske zadruge bi trebalo da dobiju tretman aktivnosti od javnog interesa, zato što u prvi plan postavljaju proaktivne lokalne zajednice. Legislativa bi trebalo da omogući da lokalna administracija na jednostavan način prihvati projekte koje realizuju ove zadruge, a na državnom nivou da ih tretira kao komplementarne velikim energetskim sistemima, a ne kao konkurenciju s kojom velike energetske kompanije treba da se bore na tržištu. Značajnu pomoć u osnivanju zadruge pružio im je UNDP Kancelarija u Begradu i Zelena energetska zadruga (ZEZ) iz Hrvatske.

Prvi projekat koji zadruga razvija je izgradnja fotonaponske centrale na krovu poslovne zgrade “Toplane-Šabac”. Izvedena je tehno-ekonomska analiza, urađen je idejni projekat i kroz objedinjenu proceduru u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, podnijet je zahtjev za odobrenje za izvođenje radova. Prvi kilovatsati električne energije mogli bi biti proizvedeni do kraja 2019. ili tokom januara 2020. godine.

U pripremi je medijska kampanja i pokretanje crowdfunding kampanje za prikupljanje sredstava koje bi zadruga upotrijebila za izgradnju elektrane. Planirana snaga je 16,5 kW a procijenjena investicija na 15.000,00 EUR.

Izvor: https://balkangreenenergynews.com/rs/osnovana-prva-energetska-zadruga-u-srbiji-suncani-krovovi/