Skup je održan u periodu od 02. do 05.05. na otoku Vis u organizaciji Zelene Energetske Zadruge (ZEZ). Pored NVO REIC, gosti ovog skupa bili su i : REScoop.eu, Energy Cities, Energy4All, Robin Hood Energy, Caritas Njemačka, Transnational Institute, Focus, Greenpeace, UNDP Srbija, GIZ Srbija, IRENA, itd.

Skup je okupio preko 80 domaćih i evropskih stručnjaka, istraživača, praktičara, donosioca odluka, društvenih poduzetnika, inovatora, aktivista i entuzijasta koji se bave obnovljivim izvorima, građanskom energijom i energetskim siromaštvom.  Cilj ovog skupa bila je razmjena iskustva i inspiriranje pojedinaca da pristupe raznim okolišnim, klimatskim, društvenim i političkim izazovima na inovativan način, kako bi se ostvarila pravedna energetska tranzicija – prema obnovljivim izvorima energije u rukama građana i lokalne zajednice, odnosno donijeti pozitivnu promjenu u društvu.

Na skupu su prezentovani uspješno provedeni projekti među gradovima, općinama i energetskim zadrugama.

Predstavnik REIC – a, Benjamin Čekić, na panelu “Potencijal građanske energije na Balkanu” predstavio je projekte ENZA 1, ENZA2 i ENZA 3, odnosno dosadašnje aktivnosti koje su se realizovale u sklopu navedenih projekata. Diskutovano je o tome šta se krije iza ideje za uspostavu energetskih zadruga u BiH i prezentovane su buduće aktivnosti Fondacije HBS i REIC – a.