Cilj završne konferencije bio je prezentacija aktivnosti na osnivanju energetskih zadruga u Nemili i u Prijedoru, koje će se baviti proizvodnjom drvne sječke, odnosno biogasa. Projektni tim je prezentovao predložene tehnologije i finansijske aspekte navedenih zadruga.

Na završnoj konferenciji učestvovalo je 32 učesnika, porijeklom iz različitih organizacija, udruga, fondacija, agencija i lokalnih zajednica.

Nakon uvodnog obraćanja direktora REIC-a Vedada Suljića i predstavnice Fondacije Heinrich Böll Jasminke Bjelavac prezentovan je projekat, te studije izvodljivosti Energetskih zadruga u Prijedoru i Nemili. U toku prezentovanja učesnici su pokazali svoju zainteresiranost postavljajući pitanja. Skupu se obratio i predsjednik mjesne zajednice Orahovica, jedna od MZ koja pripada Nemilskoj regiji, koji je izrazio zadovoljstvo do sada napravljenim koracima i najavio osnivanje energetske zadruge u Nemili. On je iznio i svoje viđenje odnosno sve koristi koje su uvidili građani udruživanjem u energetsku zadrugu koja će se baviti proizvodnjom i prodajom drvne sječke, ali također podvukao i barijere sa kojima se susreću kakva je i nedostatak sredstava za mehanizaciju koji planiraju prevazići zajedničkim nastupom u zadruzi i potraživanjem od međunarodnih organizacija.

Gospoda Hamid Mehinović (GIZ) i Zoran Kordić (ZEZ) predstavili su aktivnosti koje sprovode u okviru svojih organizacija, te iskazali zainteresiranost za buduće sprovođenje aktivnosti vezanih za energetske zadruge. Prisustvo predstavnika energetske zadruge otoka Krk, Zdenka Kirinčića bilo je od velikog značaja, jer se iz prve ruke moglo čuti jedno pozitivno iskustvo i dobar primjer prakse osnivanja energetske zadruge. Iz izlaganja g. Zdenka Kirinčića moglo se čuti da su osnivanjem energetske zadruge riješena mnoga pitanja koje je imao otok Krk (između ostalog izvršeno je utopljavanje svih stambenih jedinica na Otoku, uspostavljen je sistem selektivnog prikupljanja otpada, instalirani su sistemi sa fotonaponskim modulima na krovovima objekata, napravljena je strategija za postizanje nulte emisije do 2030. godine…). Ono što se pokazao kao ispravan koncept na Krku je uključenost svih stanovnika, edukacija, radionice za stanovništvo, volontiranje. Na otoku je formiran energetski tim koji su nositelji odnosno najveći inicijatori energetskog razvitka, te Emobil tim koji uspješno radi na preradi automobila na električni pogon. Članovi zadruge su se obučili i za izvođenje energetskih prijedloga, izrađeni su energetski auditi, napravljene su mjere energijske efikasnosti i tako smanjili potrebe za energijom što otoku omogućava da dostigne svoje ciljeve energetske neovisnosti.

Zahvaljujući diskusiji došlo je do umrežavanja ljudi i stvaranja novih konekcija, i to sa željom da se osnuju energetske zadruge u Bosni i Hercegovini u cilju korištenja obnovljivih izvora, smanjenja emisija, povećanja zaposlenosti i sl.